bannerbild

Metodbanken

Här finns övningar, metoder och annat material att använda i klassrumssituationer eller vägledningssamtal. Alla metoder går att anpassa till olika målgrupper och åldrar.

  • Skrattande ungdomar i grupp

    Mitt val till anpassad gymnasieskola

    Innan du ska välja ett program på gymnasiet är det bra att du förbereder dig. Det kan du göra genom att spela ”Mitt gymnasieval!”. Då kommer du att få fundera på vad du tycker är roligt och vad du är intresserad av. Du kommer också att få veta mer om de olika program som finns. Vi hoppas att du hittar en skola och ett program som passar dig bra.

  • Skriva CV och personligt brev

    Skriva CV och personligt brev

    Den här övningen syftar till att öka medvetenheten hos individen om vikten av att kunna se positiva saker hos sig själv, kunna uttrycka vem man är, vad man kan samt vilka utvecklingsområden man har. Den leder också till att öva sig att formulera sig i tal och skrift och för att underlätta vid jobbsökning eller vid praktik.

  • Sveriges apotekförening: Information om branschen och utbildningar

    Sveriges apotekförening: Information om branschen och utbildningar

    Välkommen till apoteksbranschen – Här finns det jobb! Apoteksbranschen söker nu nya duktiga medarbetare som vill lära sig mer om läkemedel och hälsa – och som dessutom vill hjälpa människor genom goda kundmöten. Har du studenter som brinner för kemi och biologi och som dessutom vill ha ett socialt yrke, där man får hjälpa andra människor? Då tycker vi att du ska rekommendera dem att läsa mer om receptarie- eller apotekarutbildningen. Här kan du som studie-och yrkesvägledare läsa mer om branschen och olika utbildningar.

  • Skärgårdsredarna: Jobba på sjön och bo hemma

    Skärgårdsredarna: Jobba på sjön och bo hemma

    Skärgårdsflottan växer och utvecklas och behöver fler medarbetare. Medelåldern är hög bland dagens befäl och det finns därför ett behov av kompetenta efterträdare. I skärgårdstrafiken har du möjlighet att jobba till sjöss och ändå bo hemma. På många fartyg har besättningen vanliga arbetsdagar som börjar på morgonen och slutar på kvällen. På restaurangfartygen börjar du ofta under eftermiddagen och jobbar till sen kväll. På en del fartyg är det två- eller treskift. Är du är anställd i ett så kallat 1-1-system arbetar du långa dagar under en vecka för att sedan vara ledig med lön en vecka. Här kan du läsa mer om olika befattningar, utbildning och skolor!

  • Mäklarsamfundet: Om branschen och utbildning

    Mäklarsamfundet: Om branschen och utbildning

    Hur blir jag fastighetsmäklare? Här beskrivs branschen och utbildningsvägar! Fastighetsmäklare förmedlar kontakter, avtal och affärer rörande fast egendom, det vill säga villor och andra småhus, bostadsrätter, andelslägenheter, hyreshus, jord- och skogsfastigheter och andra kommersiella fastigheter. I arbetsuppgifterna ingår att skapa kontakter mellan köpare och säljare och att hjälpa parterna till ett avtal som har en skälig avvägning mellan partsintressena. Fastighetsmäklaren ska vara opartisk i sin relation mellan köpare och säljare, vilket innebär att båda parter ska kunna lita på fastighetsmäklaren och få den rådgivning som var och en behöver. I ett avseende har mäklaren en närmare anknytning till sin uppdragsgivare och detta gäller själva prisfrågan och närbesläktade överlåtelsevillkor. Här kan du läsa mer om branchen och om utbildningen till fastighetsmäklare!

  • Dataspelsbranschen: Spelutbildningar

    Dataspelsbranschen: Spelutbildningar

    Dataspelsbranschen är Sveriges intresseorganisation för spelföretag med fokus på spelbranschen i sin helhet och för dess talan gentemot myndigheter, offentliga organisationer och i media. Här kan du ta del av vilka gymnasieskolor, universitet och högskolor som YH-utbildingar som erbjuder utbildningar inom området. Du kan också läsa mer om de olika yrkeskategorierna i branschen samt ta del av information om omfald i branschen och skillanden mellan en utbildning på universiet och högskola eller en YH-utbildning. Lär mer HÄR!

  • Två barn läser tillsammans i en bok

    Vad vill du jobba med när du blir stor?

    Hur ska man kunna bli intresserad av ett yrke som man aldrig hört talas om? Med dittyrke.se får användarna en utökad bild av arbetsmarknadens möjligheter samtidigt som de får reflektera över sin framtid.

  • Två killar iklädda labbrockar står lutade över ett skrivbord. Båda ser koncentrerade ut.

    Kemilärarnas resurscentrum

    På Kemilärarnas resurscentrum, KRC, hittar du som är lärare i grundskolan, grundsärskolan, gymnasiet eller komvux tips på elevaktiviteter, stöd för kemisäkerhet och andra frågor som rör kemi i skolan.

  • En kvinna står framför en stor grön griffeltavla med en komplicerad matematisk uträkning

    Vi räknar på det!

    I den här Youtubeserien använder programledaren Hannapee och matteläraren Elin Gawell sig av matematik för att besvara vardagliga frågor som "ska jag klippa lugg" eller ”när kommer jag över mitt ex?”. "Många ungdomar upplever en ängslan kring matematik och tycker att ämnet är abstrakt och svårt att relatera till. För att visa ungdomar hur relevant och användbart ämnet faktiskt är tog vi matten till ungdomarnas liv, istället för tvärtom. Tillsammans med programledaren och influencern Hanapee (Hanna Persson) och matteläraren Elin Gawell skapade vi webbserien Vi räknar på det!." Tillhörande lektionsmaterial hittar du på www.teknikforetagen.se/lararstod .

  • Elever står tillsammans under blommande träd

    Praoguiden – ett interaktivt material för elever, skola och arbetsliv

    Praoguiden är ett digitalt stödmaterial som på ett lättillgänligt sätt ska öka kunskapen om prao.

  • En grönfärgad elbuss står och laddar vid en laddningsstation. 

    En dag på jobbet: Busschaufför

    Se den här filmen från UR där busschauffören Tony berättar om en dag på jobbet – och varför han valt att jobba med det han gör.

  • Eiffeltornet i kvällssol

    Varför ett språk till?

    En film om hur språkkunskaper berikar – och varför det inte räcker med att kunna engelska. Filmen riktar sig till årskurs fem och är framtagen av UR.