bannerbild

Inspiration

Här kommer du att hitta filmer, poddar, länkar och annat material som kan inspirera och bidra till kompetensutveckling och fortbildning för studie- och yrkesvägledare, lärare och annan skolpersonal som arbetar med frågor om vägledning och skola-arbetslivssamverkan.

 • Utbildningsguiden

  Utbildningsguiden

  På Skolverket.se hittar du Utbildningsguiden – en guide med information och vägledning inför val av skola och utbildning, från förskola till utbildning för vuxna.

 • Elever i en skolsal

  Föreläsning: Varför styr kön och klass fortfarande?

  Skollagen säger att alla som arbetar i skolan ska bidra till att inte elevers studie- och yrkesval ska begränsas av kön eller av social eller kulturell bakgrund. Hur kan vi hjälpa elever att komma ifrån att låta sådana faktorer styra deras val? Filmen är inspelad på Malmö högskola den 20 oktober 2015.

 • SYV stavas inte SYO – Yrke spårvagnsförare

  SYV stavas inte SYO – Yrke spårvagnsförare

  SYV stavas inte SYO är en podd om vägledning genom hela livet. I den här avsnittet intervjuar studie- och yrkesvägledaren Lasse Persson en spårvagnsförare.

 • Elever står tillsammans under blommande träd

  Så kan prao kopplas till studie- och yrkesval

  Prao är ett obligatoriskt inslag i grundskolan och anpassad grundskola med ett minimikrav på 10 dagar från årskurs 8. I övrigt skiljer det sig åt hur man jobbar med prao. Här berättar Lena Sjöstrand, projektledare på Göteborgsregionen, om deras praosatsning!

 • SYV stavas inte SYO – Vägledning för nyanlända

  SYV stavas inte SYO – Vägledning för nyanlända

  SYV stavas inte SYO är en podd om vägledning genom hela livet. Det här avsnittet handlar om studie och yrkesvägledning för nyanlända.

 • Skiftnycklar som ligger travade på varandra

  SYV stavas inte SYO – Yrkesprogram

  SYV stavas inte SYO är en podd om vägledning genom hela livet. I det här avsnittet lyfts möjligheter och fördelar med att gå ett yrkesprogram.

 • Fyra personer sitter runt en laptop och ler

  SYV stavas inte SYO – Folkhögskola

  SYV stavas inte SYO är en podd om vägledning genom hela livet. Det här avsnittet handlar om folkhögskolan som skolform.

 • Bild på personer som sitter och samtalar

  TEKO – Vägen till karriären

  Branschorganisation TEKO, Sveriges Textil och Modeföretag representerar cirka 280 företag inom textil- och modebranschen. TEKO har nyligen tagit fram en lathund för utbildningsområdet inom textil och mode där utbildningsvägar, skolor och olika yrken inom dessa områden förklaras och förtydligas.

 • Bild på biblioteksböcker i bokhyllor

  Syv-arbete med utgångspunkt i läroplanen för vuxenutbildningen

  Vad innebär det att leda syv-arbetet med utgångspunkt i läroplanen för vuxenutbildningen?

 • Bild på lödning

  Filmer för förändring

  Filmer som genom bilder och animationer ger dig en bättre förståelse för vad ett tekniskt gymnasie- eller yrkesprogram kan skapa inför framtiden.

 • Elever står tillsammans under blommande träd

  Plugga vidare – en kanal av Saco

  Plugga vidare är en Youtube-kanal framtagen av Saco. Här finns både inspiration och fakta som hjälper den som funderar på att plugga vidare efter gymnasiet.

 • Kvinnar surfar på sin mobil framför kontor eller skolbyggnad

  Stöd i arbetet med prao

  På prao.goteborgsregionen.se har Göteborgsregionen (GR) samlat information, tips, råd, material och övningar som ska underlätta inför, under och efter prao. Sidans innehåll vänder sig till elever, skolpersonal och arbetsplatser.